Mastné kyseliny omega-3: nový posun v živé stravě

Pro zajímavost znovu zveřejňuji článek z roku 2012, který se týká stravování známých raw foodistů.

V lednu 2012 vyšla nová kniha Raw and Beyond, která může ovlivnit skladbu jídelníčku mnoha vitariánů (raw foodistů). Je dílem tří autorů: Victorie Boutenko, Elainy Love a Chada Sarno. Všichni mají mnoho let zkušeností se 100% syrovou stravou. Například Victoria Boutenko, jejíž knihy a názory mě oslovují nejvíce, žila na syrové stravě od roku 1994, spolu s celou svou rodinou. Minulý čas je zde přesný. Od roku 2010 totiž do svého jídelníčku zařadila malé množství lehce spařené listové a ostatní zeleniny, tj. tepelně upravované. Dnes se živí syrovou stravou z 90 až 95 % a z menší části stravou „vařenou“, což bylo pro Victorii po mnoho let nepředstavitelné.

Stejně jako u zbývajících dvou autorů bylo hlavním důvodem, proč znovu zařadit určitou vařenou stravu do jídelníčku, poznání, že jejich strava obsahovala příliš mnoho oříšků, ořechových másel a oleje[1] a pouze málo nenasycených mastných kyselin omega-3[2]. V důsledku příliš vysoké konzumace oříšků a semínek jako jednoho z hlavních zdrojů energie se například u Victorie rozvinula alergie[3] na tyto potraviny a zároveň nedokázala jíst tolik ovoce, aby z něj přijímala dostatečné množství kalorií. I já jsem si u sebe všimla, že při konzumaci oříšků kešu mě někdy „pálí a řeže“ jazyk.

Victoria jednoduše vysvětluje, že molekula omega-3 ředí krev lidí a zvířat a také mízu stromů. Dokáže rychle měnit svůj tvar a tato její flexibilita se přenáší na orgány, které ji vstřebávají (nejrychleji fungující tělesné orgány). Mastné kyseliny omega-3 napomáhají práci srdce, oběhu krve, dobrému zraku a rychlejší činnosti mozku. Na druhou stranu mastné kyseliny omega-6 mají opačnou funkci: lidskou a zvířecí krev a mízu zahušťují. Tuhnou a také působí zánětlivost tkání. Nadbytek mastných kyselin omega-6 v naší stravě bývá považován za příčinu kardiovaskulárních nemocí, artritidy, astmatu, cukrovky, bolestí hlavy a metastáze nádorů. Mastné kyseliny omega-6 nelze označit za špatné, jelikož plní v těle svou funkci, ale je třeba je konzumovat ve vyváženém poměru k mastným kyselinám omega-3.

V naší běžné stravě – i té vitariánské – bohaté na tuky a oleje výrazně převažují mastné kyseliny omega-6. Odborné články doporučují konzumovat mastné kyseliny omega-6 a omega-3 v poměru 3:1 nebo 2:1. Výborným zdrojem mastných kyselin omega-3 je veškerá listová zelenina, které lze nejlépe do těla přijímat ve formě zelených koktejlů (green smothies). Dobrý poměr mastných kyselin omega-3 a omega 6 pak mají lněný olej, konopný olej, a tedy i lněná a konopná semínka, semínka chia, vlašské ořechy, čočka, syrové zelené fazole, vařené šarlatové fazole, syrový zelený hrášek, syrový špenát, čerstvé listy pampelišky, syrová jablka, banány, jahody.

Jak tedy dnes vypadá jídelníček autorů receptů, které tvoří druhou polovinu knihy? Elaina Love je stále přesvědčená, že 100% syrová strava je vhodná pro pročištění a upevnění zdraví a pro lidi, kteří trpí degenerativními chorobami. Znovuzařazení určité části vařené stravy jí přináší pocit lepší rovnováhy. Syrovou a vařenou stravu jí v poměru 80:20 a někdy je podíl vařeného jídla ještě větší. Její jídelníček dnes obsahuje málo cukru[4], je bohatý na listovou zeleninu a obsahuje vařené potraviny jako quinou a fazole. Chad Sarno má nejraději listovou zeleninu, fazole a obilniny a jednou týdně tofu.

Victoria doporučuje jíst průmyslově nezpracované (= syrové a živé) potraviny, listové saláty, zelené koktejly a šťávy s občasnou malou porcí ořechů a semínek. Ona sama vyřadila ze své stravy mandle, piniové oříšky, kešu, oříšková másla, tahini a další kombinace syrových potravin s oříšky, semínky a oleji. Naopak zařadila chřest, brokolici, bok choy a další listovou a ostatní zelenou vařenou v páře. Tepelně upravovanou stravu nejí každý den, pouze občas po náročné fyzické aktivitě nebo v chladném počasí. Upřednostňuje oříšky, semínka, oleje a ovoce, které má příznivý poměr mastných kyselin omega-3 a omega-6, někdy do salátu přidá olivový olej či avokádo. Stoprocentně živou stravu, která na počátku pomohla celé její rodině překonat vážné zdravotní problémy, praktikuje pravidelně po několik dnů či týdnů. Píše, že zvolila zdraví namísto 100% syrové stravy.

Boutenko, Victoria. 2012. Raw and Beyond: How Omega-3 Nutrition is Transforming the Raw Food Paradigm. North Atlantic Books.


[1] Na negativní účinky konzumace této skupiny potravin upozorňuje i jiný styl vitariánského stravování propracovaný v knize Douglase Grahama The 80/10/10 Diet, tj. 80 % ovoce, 10 % zeleniny a 10 % tuků. V jiných věcech se však tyto dva přístupy liší.

[2] http://cs.wikipedia.org/wiki/Omega-3_nenasycen%C3%A9_mastn%C3%A9_kyseliny

[3] To spojuje s vysokým obsahem mastných kyselin omega-6 v oříškách a semínkách.

[4] Tedy přírodních sladidel, sušeného ovoce, oříšků apod. Bílý ani třtinový cukr není součástí živé stravy.