Předně je třeba říci, že výsledek je moc dobrý a není zase tak divoký. Pro vzácné hosty (či drahého manžela či nejdražší Já) je drink určen proto, že nejprve musíme dýni hokaidó péct 30 minut v troubě. To mi přijde dostatečně bláznivé na to vytvořit ve finále 2 dcl nápoje.
Takže pokud chcete udělat dojem něčím, co nikdo předtím nejspíš neochutnal a zároveň to velmi dobře chutná, zvolte tento recept. (Anebo když pečete dýni jako hlavní jídlo, tak si jí dejte jeden šálek stranou a později nabídněte jako překvapivý dezert.)
Při každém soustu vám bude na jazyku vybuchovat chuť jiného koření.
Potřebujeme
(na 2 porce)
- 1/2 š rostlinného nemléka (mandlové, sojové apod.)
- 1/4 člž skořice
- 2 špetky mletého hřebíčku
- 2 plž ghí
- 1/4 člž mletého zázvoru
- 2 špetky muškátového oříšku
- 1 š dýně (nejlépe hokaidó)
- 2 plž třtinového či kokosového/palmového cukru
- 1 špetku himalájské soli
Postup
Dýni pokrájejte a pečte asi 30 min. v troubě na 200 °C, až bude pěkně měkká. (Dýni samozřejmě předtím zbavíme semínek, ale to vám nejspíš nemusím říkat.)
Upečenou dýni (hokaidó nemusíte loupat; ostatní dýně oloupejte) smíchejte s rostlinným mlékem a veškerým kořením a v dobrém mixéru rozmixujte do hlaďoučka.
Vše pak ohřejte v kastrůlku a podávejte horké.
Podle ájurvédy
Pěkný podzimní dezert vhodný především pro energii váty, méně již pitty a nejméně kaphy. Použité koření usnadňuje trávení jinak těžkých ingrediencí, jako je dýně a ghí.
Jak jinak?
V původním receptu doporučují použít konzervovanou dýni, čímž se urychlí celý proces přípravy (není třeba ji péct). Dýňovou konzervu jsem však zatím neviděla, ale nikdy jsem ji nehledala. Možná si dýni sami zavařujete, to by pak byla dobrá volba.
[box color=“purple“]Vaření je tvoření. A upravování podle vlastních chutí a preferencí.[/box]
Místo rostlinného mléka můžete klidně použít 12% smetanu.
Vznikne vám poměrně hustý nápoj, který můj muž nazval pudinkem, tudíž můžete podávat i v mističkách.
A vůbec, pokud se na tento recept vrhnete (a doporučuji jej vyzkoušet), udělejte si větší množství 😉
Raw?
Preferujete-li nevařenou stravu, rozmixujte dýni hokaidó ve svém výkonném mixéru s vlastnoručně vyrobeným mandlovým mlékem. V tom případě bych pro jistotu i hokaidó doporučovala zbavit slupky. A pak ohřejte na vámi přijímanou maximální teplotu.
Z původního zdroje přeložila, upravila a případné chyby si přičítá Veronika Šilarová.