Tak to vyšlo. A docela chutně. Vypadá a chutná jako nový typ semínkového chlebu. Nejspíš si na první krajíc budete muset zvyknout. Jelikož pečeme na 175 °C, tak opouštíme vitariánské vody, ale pokud netrváte na 100% raw food, tak je to příjemné, zdravé, bezlepkové a veganské obohacení. A teď k receptu…
Suroviny:
- 2 š celé quinoi
- 1 š najemno umletého lněného semínka
- 3,3 š vody
- 1 š najemno umleté mandlové mouky (nebo namleté quinoi, pokud se vyhýbáme oříškům)
- 3/4 člž jedlé sody
- 1 člž vloček z mořské řasy kelp (volitelné – můžeme nahradit himalájskou nebo mořskou solí)
- 3 plž jablečného octa nebo citrónové šťávy
Postup:
Troubu předehřejte na 175 °C. (Kokosovým, lněným, olivovým…) olejem vymažte připravenou nádobu na pečení chleba (mně vyšly dva bochníčky cca 20 x 30 cm). Quinou a 2 šálky vody zpracujte asi 5 min. v kuchyňském robotu. Umelte lněné semínko (třeba v mlýnku na kávu) a spolu s 1,3 šálkem vody přidejte do robotu. Celou směs zpracujte, dokud se nespojí.
Do velké mísy dejte najemno umletou mandlovou mouku (nebo mouku z quinoi), jedlou sodu, mořskou řasu kelp (nebo sůl) a vše promíchejte. Do mísy přidejte „mokrou“ quinou, kterou jste zpracovali v robotu. Vše dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné suché kapsy. Nakonec přidejte jablečný ocet (nebo citrónovou šťávu) a jemně zapracujte do hotové směsi. Směs nám už začíná kynout, proto to s mísením nepřehánějte.
Směs přelijte do vymazané nádoby a dejte do trouby. Vrchní stranu chleba můžete uhladit stěrkou.
Pečte přibližně 1 hodinu.
Formu s chlebem vyndejte, nechejte 5 minut stát, nožem uvolněte strany a opatrně vyndejte chléb z formy nejlépe na mřížku.
Nechejte zcela vychladnout! Min. 2 hodiny, kdy můžete chleba začít krájet.
Chléb lze zmrazit (zabalený v papírovém sáčku a vložený do igelitového sáčku). Vydrží tam 4 až 5 dnů.
(Převzatý a vyzkoušený recept)
V sekci Ke stažení si můžete článek stáhnout do svého počítače.